Πως φτάσαμε στη σύγκρουση

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε παραχωρήσει το κτήριο για τη στέγαση του ΤΕΙ για 10 χρόνια. Με πρόσφατη απόφαση του, προφανώς χωρίς ουσιαστικά να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή θα ήταν μονομερής, αποφασίστηκε η συστέγαση με την ΑΣΤΕΑΝ.

Το ΤΕΙ με βάση την αρχική απόφαση, επένδυσε γύρω το 1,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα δεχόταν να επενδύσουν (όπως λένε οι υπεύθυνοι), αν ήξεραν ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι στην απόφαση παραχώρησης στο ΤΕΙ δεν υπάρχει κανένας όρος που να επιτρέπει, αν ο Δήμος το κρίνει να τροποποιηθεί η απόφαση.
Τονίζουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκε γραπτώς το παράρτημα, ούτε και η Διοίκηση του ΤΕΙ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που παραχωρεί για 10 χρόνια τις αίθουσες στην ΑΣΤΕΑΝ. Για την υπογραφείσα συμφωνία με την ΑΣΤΕΑΝ έμαθαν από τον διευθυντή της ΑΣΕΤΑΝ.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκης, δήλωσε στο Δημοτικό συμβούλιο ότι καμία δουλειά δεν έχει το ΤΕΙ να επικοινωνεί με την ΑΣΤΕΑΝ, ούτε η ΑΣΤΕΑΝ με το ΤΕΙ, αλλά μόνο με τον Δήμο. Δεν ξέρω βέβαια γιατί έχει το δικαίωμα ο Δήμος να παρεμβαίνει παντού, πέρα της βοήθειας που επιθυμεί να παράσχει. Δεν υπάρχει συνδιοίκηση κανενός ιδρύματος και προφανώς κανείς δεν μπορεί ν’ απαγορεύσει σε δύο ιδρύματα του δημοσίου να έχουν μεταξύ τους επικοινωνία και αλληλογραφία.

Αυτό που εγώ συμπεραίνω και μπορείτε ν΄ ακούσετε και τις συνεντεύξεις στον «Δίαυλο 96,9″[1. Ακούστε τι είπαν…], που έδωσαν και η Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Ψιμάρνη, αλλά και ο Δήμαρχος, είναι πως (εκτός των άλλων) δεν ακολουθήθηκαν από τον Δήμο οι νόμιμες διαδικασίες.
Βέβαια υπάρχει και ένα τμήμα της ευθύνης στο Παράρτημα, μια και μπορεί να μην υπήρχε έγγραφο αλλά γνώριζαν τις προθέσεις. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν ήταν δυνατόν αυτή η απόφαση να είναι στο «μιλητό».

Ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και ραδιοφωνικά) επιτέθηκε άδικα στην Προϊσταμένη του τμήματος, αφού κατά βάση είχε δίκιο σε όσα είπε. Επίθεση όμως είχε κάνει και στον κ. Βούλγαρη όταν συμμετέχοντας σε σύσκεψη στον Δήμο με τους σπουδαστές, συμφώνησε κάπου με τους σπουδαστές. Μόνο που δεν τον πέταξε έξω μου είπαν.

Μετά τα παραπάνω, στη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν και η κ. Ψιμάρνη, αλλά και ο κ. Βούλγαρης, γεγονός το οποίο το επεσήμανε ο Δήμαρχος, αλλά δεν ανέφερε το παρασκήνιο.

Η αλήθεια είναι πως όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα, αυτό δεν μπορούμε να το κρύβουμε με ψέματα, ανακρίβειες και αποσιώπηση, γιατί τότε δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα. Λέτε για παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο να ενέκρινε την μεταστέγαση (με τα όποια έξοδα) αν γνώριζε ότι το ΤΕΙ δεν συναινούσε; Δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του;

Τελικά ο Δήμαρχος πρότεινε (ως δική του) την λύση που στην ουσία οι σπουδαστές είχαν αρχικά προτείνει. Ετσι, για την τιμή των όπλων, να μην φανεί ότι έκανε πίσω. Του διαφεύγει ότι η παραδοχή του λάθος απαιτεί γενναιότητα, που σε έναν πολιτικό είναι ζητούμενο…

Σχολιάστε